Noul model iPhone 5 va ajunge pe piaţă cel mai probabil la începutul lunii octombrie. Performanţele telefonului sunt încă un mister. Reprezentanţii Apple sunt zgârciţi în a dezvălui detalii despre noul iPhone 5, dar specialiştii în domeniu lansează pe piaţă noi ipoteze despre cum va arăta şi ce aplicaţii va folosi.

Unul dintre producătorii de top de accesorii pentru telefoane mobile şi tablete, Case Mate, a postat pe site mai multe variante despre cum va arăta noul iPhone 5 produs de americanii de Apple. Specialiştii de aici spun că noul dispozitiv este proiectat să aibă marginile curbate şi seamănă mai mult cu un iPod decât cu predecesorul său, iPhone 4. În plus, aceştia susţin că „au auzit că noul model va fi mai subţire şi mai luminos decât altele”. De asemenea, ecranul noului telefon va avea dimensiuni mai mari decât cele ale vechilor aparate şi, se pare, va avea o carcasă de aluminiu. Aceste informaţii au fost şterse de pe platforma online după câteva minute de la postare, pentru a-i împiedica pe falsificatorii de gadgeturi să profite de noile date. Alte detalii au fost oferite de specialiştii de la Chipworks, care au anunţat că procesorul va fi de două ori mai performant decât cel al iPhone 4.

Oficialii Apple nu au comentat aceste informaţii, însă surse din interior susţin că vor fi dezvoltate mai multe prototipuri, care vor fi ulterior testate şi produse în serie în momentul în care Apple va anunţa produsul.

Declaraţiile nu au oprit însă apariţia zvonurilor. Conform publicaţiei „New York Times”, noul model va fi diferit de cel anterior atât în ceea ce priveşte exteriorul, cât şi interiorul. Noutatea la iPhone 5 este că va avea o cameră de 8 megapixeli, capabilă să filmeze HD, şi un procesor A5, ale cărui performanţe au fost „testate” de utilizatorii tabletelor iPad 2. De asemenea, aparatul va putea fi folosit pentru realizarea anumitor plăţi, utilizând un sistem similar plăţilor făcute cu un card de credit. Jurnaliştii americani citează drept sursă pentru informaţii un inginer Apple care doreşte să-şi păstreze anonimatul.

În SUA, pe 7 octombrie, în Europa, pe 15

Speculaţiile despre data lansării gadgetului sunt la fel de numeroase. Dacă iniţial s-a crezut că noul iPhone 5 va ieşi pe piaţă pe data de 21 octombrie (informaţie apărută pe blogul lui Chris Ziegle), mai nou se vehiculează că americanii se vor bucura primii de noile telefoane, odată cu lansarea care va avea loc pe 7 octombrie. Presa britanică dezvăluie că în Europa va fi disponibil începând cu 15 octombrie. „Dacă eu cred ce ni s-a spus, iPhone 5 va fi lansat pe 15 octombrie în Franţa”, a spus Stephane Richard, reprezentant Orange.

Copiat deja de chinezi

Chiar dacă iPhone 5 nu a fost lansat de producători, prototipul a fost deja copiat de chinezi. Noul model iPhone 5 în variantă chinezească este disponibil pe internet, putând fi cumpărat cu 22 de euro. Telefonul este mai subţire şi are colţurile mai puţin rotunjite faţă de modelul iPhone 4.