Stirea portivit careia un prototip iPhone 4G a fost gasit saptamana trecuta intr-un bar din Redwood a produs adevarate controverse in Apple. Potrivit unui comunicat recent: “Lista angajatilor carora le este permisa folosirea prototipurilor este strict monitorizata de catre CEO-ul companiei Steve Jobs. Mai mult fiecare angajat caruia ii este dat in folosinta un prototip de orice fel este obligat sa semneze un acord de confidentialitate foarte strict.” a afirmat o sursa Apple.

Potrivit unor surse din companie acest scandal mediatic a dus la inasprirea regulilor de securitate prin limitarea accesului unor angajati precum si a unor directori executivi in zonele de maxima securitate. Compania efectueaza teste cu iPhone-ul 4G in mai multa retele din diferite colturi ale lumii. Acest proces este foarte strict, Apple a creat un adevarat standard de securitate al informatiilor pentru prototipurile sale.

In trecut aceste masuri erau mult mai lejere, de exemplu inainte de lansarea comerciala a iPhone-ului peste 200 de angajati AT&T l-au testat alaturi de angajatii Apple.

Un articol din Daily Finance care dezbate tema telefonului iPhone 4G, gasit de catre un necunoscut intr-un bar si vandut pentru 5000 USD companiei Gizmodo,  sublinieaza faptul ca daca acest telefon este prototipul cu pricina atunci Apple ar putea sa ceara o ancheta prin care sa se clarifice daca telefonul a fost uitat cu adevarat sau daca Gimodo l-a obtinut pe alte cai, in acest din urma caz el poate fi acuzat penal de furt, respectiv civil i se pot cere daune morale pentru pagubele cauzate de publicarea secretelor unei companii.

Potrivit lui Gizmodo cel care a gasit telefonul a sunat de cateva ori la un numar de support de la Apple aflat in agenda telefonica dar fara succes. Totodata a intrebat si prin bar daca cineva l-a pierdut.

Din ancheta politiei reiese ca cel care a gasit telefonul nu a intrebat prin bar cine l-a pierdut, nu s-a consultat nici macar cu angajatii barului. Proprietarul localului devenit intre timp o mica atractie turistica a afirmat: “Daca cel care l-a gasit ii anunta pe angajatii mei ca a gasit un telefon era foarte usor sa identificam proprietarul deoarece angajatii Apple au sunat de cateva ori in ziua urmatoare sa ne intrebe daca nu am gasit un telefon”. Intrebarea mea este daca chiar erau angajati Apple sau erau cei de la Gizmodo defapt?

Pana una alta parerea mea personala este ca in acest caz avem de a face cu o campanie de marketing foarte bine gandita de cei de la Apple, acest mic incident a creat o publicitate enorma acestui produs, sute de bloguri dezbat problema, youtube este “rosu” si el. 

Deocamdata ramane de vazut daca Apple va lua masuri legale, va cere doar inapoierea telefonului sau va ramane in aceiasi tacere ca si pana acum?