Analiştii din industria deja prevăd că iPhone 5 va fi cel mai bine vândut smartphone din toate timpurile. Fiecare nouă versiune s-a vândut mai bine decât varianta precedentă iar dispozitivul legendar a fost cel mai bine vândut telefon mobil de la lansarea sa din 2007, scrie economica.net

Acest lucru ridică întrebarea firească: Pentru cât timp îşi va păstra Apple supremaţia? Va exista un iPhone 10?

Ultimul telefon care şi-a menţinut poziţia în topul vânzărilor o perioadă lungă este Motorola Razr, care şi-a depăşit competitorii timp de trei ani, până când telefoanele cu clapetă au fost eclipsate de mult mai puternicul iPhone. Istoria de cinci ani în care iPhone s-a plasat în topul vânzărilor de telefoane este fără precedent.

“Logica va dicta că, la un moment dat, o altă companie va prelua poziţia de lider în tehnologie”, este de părere Jagdish Rebello, director de cercetare în comunicaţii la IHS iSuppli, potrivit CNN Money.

Poate, dar nu vă ţineţi încă respiraţia, telefoanele cu sisteme Android vor devansa iPhone în vânzări, însă piaţa este fragmentată între diverşi producători şi modele. Însă, nimic la orizont nu pare să devanseze iPhone ca vânzări. Doar Samsung Galaxy SIII s-a apropiat, cu vânzări de 20 de milioane de dolari, din mai încoace, potrivit Samsung. Sună impresionant, până când ajungi să faci o comparaţie cu estimările iPhone. Estimările din industrie prevăd vânzări de 45 de milioane de telefoane iPhone 5 în primele trei luni de la lansare.

Haosul din prezent de pe piaţa smartphone-urilor face şi mai dificil pentru rivalii Apple să apuce de coroană. În timp ce Apple pluteşte lin, aproape toţi aşa zişii competitori sunt ori în mijlocul unei tranziţii majore – Nokia, Motorola şi Research In Motion (RIMM) sau împotmoliţi în procese, precum Samsung.
Chiar şi prin preţ, Apple se detaşează de competitori. Iphone este disponibil printr-un număr tot mai mare de distribuitori low-cost, iar modelele mai vechi vor fi ieftinite substanţial odată cu lansarea iPhone 5. iPhone 4, încă foarte popular, ar putea fi oferit gratuit odată cu înnoirea abonamentului (telefoanele din generaţiile şi mai vechi deja sunt oferite gratuit la semnarea unui nou contract cu unele companii de telecomunicaţii). “Apple are toate condiţiile să continue”, este de părere Ramon Llamas, analist IDC.

Ce urmează pentru Apple?

Apple este aşteptată să furnize 66% din numărul total de smartphone-uri către AT&T, Verizon şi Sprint după lansarea iPhone 5, de la 45%, anul trecut, potrivit unui studiu Macquarie Securities. Alegerea cumpărătorilor de smartphone-uri este clară. Dintre cumpărătorii de smartphone-uri, mai mulţi cumpărători spun că preferă să cumpere un iPhone decât un telefon cu Adroid, potrivit Yankee Group. Este pentru prima dată în ultimii ani când Apple a surclasat Android în studiile grupului.

Totuşi, iPhone nu se poate baza pe supremaţie pentru totdeauna. Probabil va ceda teren către ceva complet diferit, aşa cum iPhone a câştigat pe o piaţă dominată de modele cu peniţe sau rotiţe de click.
Deja avem o idee despre inovaţiile care ar putea produce schimbări pe piaţa smartphone-urilor, inclusiv display-urile “purtabile”, ochelarii de la Google, Microsoft şi alţii.

“Istoria ne arată că lucrurile excentrice sunt chiar puternice, astfel că noutatea va schimba, în mod inevitabil, era smartphone-urilor”, consideră Brent Iadarola, analist la Frost & Sullivan. El dă ca exemplu pagerele şi “feature phones”, categorii de gadget-uri care au dispărut.

Alţi analişti cred că iPhone poate învinge alte inovaţii în următorii zece ani sau mai mult. Există un precedent. Tot de la Apple.

“Aş da drept exemplu iPod. Toată lumea prevestea apariţia ‘ucigaşului’ iPod-ului şi acesta încă domină piaţa de muzică digitală. Potrivit unui raţionament greşit, ‘X înlocuieşte Y’, dar, în general, avem şi X şi Y. Radioul a supravieţuit foarte bine după apariţia televiziunii”, a explicat Carl Howe, analist la Yankee Group.

Deci fiţi pregătiţi: peste cinci ani, probabil veţi sta pe video-chat cu succesorul lui Siri, pe iPhone 10.