Cu un design identic și multe specificații comune cu iPad 2, cea de-a treia generație a tabletei Apple a fost considerată de mulți drept un simplu pas evoluționar. Fals. Noul iPad, cu al său Retina Display, aduce un nou standard de calitate în lumea unor gadgeturi pentru care display-ul este cel mai important element.
Display
Să începem cu cel mai important nou punct al noii tablete: display-ul. Înainte de orice altceva, pentru a avea o scară a rezoluției pe care poate să o afișeze noul iPad, puteți descărca acest screenshot făcut pe tabletă în timpul testării. Vizualizat la 100%, în cele mai multe cazuri va depăși cu mult rezoluția monitorului pe care citiți acest text.

Noul display, cu o rezoluție de 2048 x 1536 de pixeli, folosește aceeași tehnologie IPS ca variantele precedente, ceea ce garantează o reproducere excelentă a culorilor și o afișare corectă indiferent de unghiul din care este privită tableta. Diferența stă în densitatea extremă a pixelilor: 268 de puncte per inch, aproape la fel de mult ca o tipăritură color de bună calitate. De la o distanță normală de utilizare de 40 cm, pixelii individuali sunt invizibili, iar imaginile și textul sunt semnificativ mai clare decât pe orice altă tabletă (sau monitor PC, de altfel) existentă pe piață. Diferența de la noul display la orice alt ecran de dimensiune medie sau mare pe care l-am văzut până în prezent este atât de mare încât nu putem vorbi de o competiție.
Culorile sunt reproduse corect, cu o saturație realistă, luminozitatea este excelentă, iar tableta poate fi folosită cu succes în aproape orice condiții de iluminare. Trebuie totuși menționat că display-ul ultra-lucios nu este chiar o alegere perfectă pentru utilizarea în bătaia soarelui, din cauza reflexiilor extrem de puternice, dar, pentru moment, aceasta este o problemă pentru aproape toate tabletele de pe piață.

În aplicațiile optimizate pentru noua rezoluție, iPad 3 strălucește: textul este extrem de clar, iar fotografiile arată mai bine ca niciodată, dacă sunt la rezoluție mare. În aplicațiile care nu sunt optimizate încă, situația nu este atât de roz: rezoluția scăzută a elementelor de intefață este vizibilă clar, iar fotografiile nu arată impecabil dacă sunt în mod nativ de dimensiuni mici. La fel ca și în cazul trecerii la Retina Display pe iPhone, va dura o perioadă până când toți dezvoltatorii își vor updata programele pentru noul ecran.
Partea revoluluționară a noii tablete este valabilă mai ales pentru ceilalți producători: din acest moment, toți producătorii de tablete vor fi practic obligați să folosească display-uri comparabile pentru ofertele de vârf, ceea ce va fi un avantaj important pentru utilizatorii tuturor platformelor. Ca o concluzie în ceea ce privește ecranul, pentru un aparat care există practic prin afișajul său, noul Retina Display este un upgrade major.
Specificații, construcție, ergonomie
Dincolo de ecran, iPad 3 aduce o serie de îmbunătățiri comparativ cu generația precedentă: memoria RAM este de 1GB (512MB pe iPad 2), procesorul include un cip grafic quad-core, esențial pentru a face față noului ecran, iar camera de pe spatele aparatului are acum o rezoluție de 5MP pentru imagini și poate capta clipuri video FullHD. Camera frontală, mult mai utilă, își păstrează din păcate rezoluția VGA, de zece ori mai slabă decât cea a ecranului.

Ca design, noul iPad este aproape identic cu varianta precedentă: fața aparatului este acoperită de un panou de sticlă ultra-rezistentă, iar spatele este confecționat din aluminiu, cu margini rotunjite. Dimensiunile sunt, din nou, aproape aceleași: diagonala de 9,7 inci a fost păstrată, iar grosimea este cu o fracțiune de milimetru mai mare decât pe iPad 2 (9,3mm vs. 8,6mm). În utilizare, diferența de grosime s-a dovedit a fi imperceptibilă. Din păcate, noul iPad are o greutate ceva mai mare decât iPad 2: 648 grame vs. 598 grame, cel mai probabil cauzată de necesitatea integrării unei baterii mult mai mari, care să poată alimenta corespunzător noul display.

Portul de date și difuzorul integrat

Noua cameră de 5MP, butonul de pornire și controlul de volum

iPad 2 vs. iPad 3
Construcția este, în mod previzibil pentru Apple, excelentă: tableta este un obiect extrem de solid, confecționat din materiale de foarte bună calitate, cu finisaje impecabile. Ergonomia este foarte bună, noul iPad având un număr extrem de mic de butoane. Am apreciat, din nou, utilizarea unui display în format 4:3, foarte potrivit pentru citirea de cărți și reviste, dar și pentru aproape orice altă activitate. Singurul minus pe care îl putem bifa la capitolul ergonomie este poziționarea mufei pentru căști în partea superioară a tabletei: o mufă situată în baza aparatului ar fi fost mult mai logică, iar cablurile căștilor nu ar mai fi incomodat în nici un fel operarea.
Software
Noul iPad este bazat pe iOS 5.1, aceeași variantă de iOS ca și iPad 2, și va fi actualizat la versiunea a șasea a OS-ului mobil Apple în partea a doua a acestui an. După cinci iterații ale sistemului, dintre care trei au inclus și suport pentru tablete, iOS a ajuns la maturitate din aproape toate punctele de vedere. Utilizarea este extrem de simplă, cu opțiuni de configurare clare și accesibile, iar aplicațiile integrate acoperă multe dintre nevoile zilnice. În plus, numărul enorm de aplicații optimizate pentru iPad disponibile în App Store (200.000 la ultima numărătoare) fac din tabletă un aparat extrem de flexibil. De la suite Office la programe avansate de business și zeci de mii de jocuri, magazinul de aplicații Apple oferă soluții pentru aproape orice problemă.

Apple a optat în continuare să mențină interfața fals-realistă pentru o parte din aplicațiile implicite ale tabletei, în contradicție clară cu designul altfel modern și minimalist al aparatului și al sistemului de operare: calendarul este în continuare o agendă din piele digitală, iar aplicația pentru notițe este un carnet de buzunar cu pagini galbene.

Browserul Safari rămâne în continuare unul dintre cele mai bune de pe piață, dacă nu chair cel mai bun. Randarea paginilor se face foarte rapid, iar memoria mult mai mare a tabletei permite afișarea fluidă a tuturor site-urilor, indiferent de dimensiune. Standardul HTML 5 este implementat excelent, atât pentru conținut video, cât și pentru elemente interactive. Adobe Flash este în continuare absent, dar acest lucru a devenit neglijabil. Chiar Adobe a anunțat anul trecut că va renunța cu totul la varianta mobilă a plug-in-ului, iar majoritatea site-urilor au făcut deja dispnonibile versiuni HTML ale conținutului flash pe care îl găzduiau. Odată cu iOS 5, browserul a primit și suport pentru taburi sub bara de adrese, iar acest lucru duce la o ergonomie mult mai bună a navigării.

Totuși, din păcate, nici această generație de iPad nu poate fi considerată un instrument de creație perfect, ci mai degrabă un aparat excelent pentru consum de media. Exemplul perfect este nou-lansatul iPhoto. Deși nu are pretenții de aplicație pentru profesioniști, varianta mobilă a popularului program de editare și management al imaginilor are dificultăți destul de serioase atunci când vine vorba de editarea de imagini la rezoluție medie și mare. Am testat noul program atât cu imagini de 5 megapixeli, provenite de la camera internă a tabletei, cât și cu imagini foarte mari, de 15 megapixeli. Pentru editări minore nu putem spune că am avut probleme, dar în lucrul cu pensule și editări complexe, tableta și-a arătat limitele. Pentru un program prezentat în timpul conferinței de lansare a noii tablete, performanțele sunt dezamăgitoare.
Performanțe, autonomie
Noul iPad, la fel ca versiunile precedente, oferă performanțe excelente. Răspunsul ecranului tactil este instantaneu, iar aplicațiile se încarcă și rulează rapid. De la jocuri la programe de birou, tableta s-a comportat excelent, cu excepția de mai sus. Totuși, comparativ cu iPad 2, diferențele sunt minime. Cele două tablete au aproape aceeași viteză, cu un avantaj minor pentru iPad 3. Diferența ține, în mod evident, în numărul de pixeli ce trebuie afișat în orice moment pe ecran: ~800.000 pentru iPad 2, ~3 milioane pentru iPad 3.

În ciuda display-ului de rezoluție mult mai mare, Apple a reușit să păstreze autonomia tabletei intactă: la fel ca generația precedentă, tableta este cotată la 10 ore de utilizare în condiții normale. Testele noastre au confirmat această cifră, cu un total de 9:48 de minute de utilizare înainte de consumarea completă a acumulatorului. Trebuie menționat că iPad 3 este semnificativ mai cald în utilizare decât generația a doua, dar nu într-un mod deranjant sau periculos. Spatele metalic al aparatului s-a încălzit în timpul rulării de aplicații cu un consum mare de resurse, cum ar fi jocurile, dar temperatura nu a fost o problemă. Timpul de încărcare a fost de două ore și jumătate în cazul utilizării încărcătorului de priză și ceva mai mult la încărcarea prin USB de la un computer.
UPDATE: se pare ca exista o eroare de afisare a incarcarii complete a tabletei. Astfel, tableta raporteaza incarcare 100%, dar acumulatorul nu este integral reincarcat. Drept urmare, este posibil ca durata precizata de noi sa nu reflecte realitatea fizica, ci doar indicatorul de pe ecran. In lipsa unor echipamente de masurare, nu putem confirma sau infirma acest aspect. Mai multe detalii aici.
Camerele foto
După cum spuneam mai sus, iPad 3 folosește o nouă cameră principală, cu o rezoluție de 5 megapixeli și filmare FullHD. În principiu, noua cameră oferă o calitate foarte bună a imaginii, dar, în continuare, experineța fotografierii cu un aparat de 10 inci este foarte neplăcută. Indiferent de calitate și rezoluție, continuăm să credem că tabletele nu sunt instrumente fotografice cu adevărat utilizabile.

Camera frontală, folosită pentru videoconferințe, oferă aceeași calitate cu generația precedentă: rezoluție VGA (640 x 480 pixeli) și calitate mediocră a imaginii. Dat fiind accentul pus de Apple pe serviciul de video-conferință FaceTime, ne-am fi așteptat la o cameră HD, care să fie pe măsura display-ului.