iPhone: Odiseea spaţială
Apple se apropie de momentul lansării noului tip de iPhone, în timp ce se străduieşte să rămână în fruntea competiţiei cu rivali ca Samsung Electronics,potrivit site-ul publicaţiei Wall Street Journal.

Apple a comandat componentele cheie pentru noul iPhone, a cărui lansare este aşteptată pentru sfârşitul lunii septembrie a acestui an, anunţă surse apropiate companiei. Se preconizează că noul iPhoneva fi similar cu modelul precedent, dar mai subţire şi mai uşor, cu o cameră îmbunătăţită de 8 megapixeli.

Una dintre persoanele familiarizate cu acest subiect a spus că noul iPhone va opera cu cipurile wireless ale Qualcomm Inc. Modelul actual de iPhone foloseşte cipuri wireless de la o fostă companie germană, Infineon Technologies AG, care este acum în propritatea Intel Corp. Cipurile de la compania deţinută de Intel sunt valabile pentru majoritatea modelelor de iPhone 4, însă unele terminale ale Vertizon Wireless au cipuri de la Qualcomm. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Apple a refuzat să comenteze informaţia.

Aşteptarea unui nou tip de iPhone – produsul care aduce Apple cel mai mare venit anual – a început după ce compania a refuzat să dezvăluie noul său model de smartphone la întâlnirea anuală a dezvoltatorilor, care a avut loc în iunie. Suspiciunile au apărut deoarece compania lui Steve Jobs anunţa, de obicei, noile tipuri de tehnologii în cadrul acestei întâlniri.

Apple a declarat că un nou tip de software pentru telefoanele mobile va fi disponibil din toamnă. Această afirmaţie a alimentat speculaţiile conform cărora noul tip de iPhone va fi lansat în aceeaşi perioadă.

O persoană informată în legătură cu planurile Apple a spus că, iniţial, lansarea noului tip de iphone era programată pentru vară, aşa cum a fost de fiecare dată, însă dispozitivul nu a fost gata la timp. Lansarea iPhone ar putea fi întârziată şi mai mult dacă producătorul, Hon Hai Precision Co., care asamblează iPhone, nu îşi va putea mari rata de producţie.

Directorul Hon Hai, Terry Guo, a spus luna trecută că rata de producţie a touch-screen-ului Apple nu a fost satisfăcătoare şi că acest lucru i-a afectat profiturile. “Dispozitivele touch-screen sunt foarte subţiri. Este foarte dificil să instalezi atâtea componenete într-un iPhone sau iPad. Speram să mărim rata de producţie şi volumul în a doua jumătate, ceea ce ne va ajuta să ne îmbunătăţim performantele”, a spus Guo.

Purtătorul de cuvânt al Hon Hai a refuzat să comenteze.

Afacerea iPhone a adus jumătate din veniturile anuale de 24,7 miliarde de dolari ale companiei, în primul trimestru care s-a încheiat pe 26 martie. De când au lansat dispozitivul, în 2007, Apple a vândut 108,6 milioane de iPhone-uri.

În timp ce iPhone domină piaţa smartphone-urilor, competiţia s-a intensificat când alţi producători au lansat telefoane mobile care operează cu sistemul Android al Google. Rivalitatea s-a intensificat, de curând, şi cu producătorul coreean Samsung, cu care Apple este într-o confruntare juridică. Ambele companii s-au acuzat reciproc de încălcarea proprietăţii intelectuale.

Marţi, Apple a depus o plângere la U.S Trade Commission (ITC), încercând să blocheze importurile de telefoane mobile şi tablete Samsung în Statele Unite. Această reacţie a fost determinată de faptul că săptămâna trecută, Samsung a solictat ca ITC să excludă anumite modele iPone şi iPad de pe piaţa americană.

Predicţiile analiştilor de pe Wall Street asupra noului model de iPhone sunt rezervate deoarece aceştia nu se aşteaptă ca noul dispozitiv să aibă îmbunătăţiri majore care să convingă actualii proprietari să-şi upgradeze telefoanele.

Totuşi, “departamentul de vânzări al Apple estimează că vânzările pentru noul model vor fi agresive. Ne-au spus să ne pregătim pentru atingerea obiectivului de 25 de milioane de terminale vândute până la sfârşitul anului”, a declarat unul dintre oamenii care se ocupă de aprovizionarea Apple. Acesta a completat spunând că producţia iniţială va fi de câteva milioane de unităţi.

Investitorii se aşteaptă la o dezvoltare şi mai mare a industriei telefoanelor mobile ale Apple, în următorul an. Oamenii care sunt infomati în legătură cu strategiile Apple spun că firma pregăteşte o reinoire a iPhone-urilor, inclusiv o nouă tehnologie de alimentare a telefoanelor. Conform surselor, Apple a lucrat, de asemenea, la dezvoltarea unor telefoane mai ieftine, cu touch-screen.