Valoarea de piaţă a Nokia, cel mai mare producător de telefoane din lume, a scăzut cu 77%, la 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone în iunie 2007 de către Apple, transmite Bloomberg.

Valoarea de piaţă a grupului finlandez este calculată în funcţie de cotaţia din închiderea şedinţei bursiere de joi.

Prin separarea diviziilor de telefonie mobilă, patente, echipamente de infrastructură şi soft de cartografiere, Nokia ar putea valora 39 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. Vânzarea activelor grupului ar putea atrage cumpărători de la Microsoft la Samsung Electronics şi HTC Corp, potrivit firmei Jefferies Group.

“Este o situaţie clasică în care părţile sunt mai vlaloroase decât întregul. Timpul trece. Nokia este un brand bun, dar este un brand obosit. Trebuie să vină cu ceva nou. Grupul va fi un candidat important pentru o preluare”, consideră Matt McCormick, manager la compania americană Bahl & Gaynor, care administrează active de 3,6 miliarde de dolari.

Nokia a anunţat, marţi, că vânzările de telefoane mobile din trimestrul al doilea vor fi “substanţial” sub nivelul estimat anterior şi a renunţat la prognoza pentru anul în curs, invocând condiţiile dificile din Europa şi China.

Acţiunile Nokia se aflau în scădere cu 4,2% la 10:17 GMT, reducând astfel valoarea de piaţă a companiei la 16,9 miliarde de euro (24,5 miliarde de dolari).

În comparaţie, Apple are o valoare de piaţă de 319 miliarde de dolari, iar HTC, producător de smartphone-uri folosind softurile Android şi Microsoft, de 35 miliarde de dolari.

Cotaţia Nokia a coborât cu 39% în acest an, până la închiderea şedinţei de joi, iar grupul este evaluat la de 3,45 ori profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare, adică mai ieftin decât primii zece producători de echipamente de telecomunicaţii în funcţie de valoarea de piaţă.