Peste patru ani, telefoanele cu Windows vor avea o cotă de piaţă de 20,9%, depăşind sistemele de operare Apple iOS (instalate pe iPhone) şi Blackberry (de pe smartphone-urile cu acelaşi nume), transmite CNN. Concluzia aparţine firmei IDC, de analiză a pieţei IT.

În 2011, clasamentul arată astfel:

1. GOOGLE ANDROID – 39,5% (HTC, LG, Motorola, Samsung, Sony Ericsson)
2. NOKIA SYMBIAN – 20,9% (Nokia, BenQ, Motorola, Siemens)
3. APPLE iOS – 15,7% (iPhone)
4. BLACKBERRY OS – 14,9% (Blackberry)
5. WINDOWS PHONE – 5,5%. (HTC, Samsung, LG)

Peste numai 4 ani, clasamentul va arăta aşa:

1. GOOGLE ANDROID – 45,4%
2. WINDOWS PHONE – 20,9%
3. APPLE iOS – 15,3%
4. BLACKBERRY OS – 13,7%
5. SYMBIAN OS – 0,2%.

Creşterea impresionantă a Windows şi scăderea dramatică a Symbian au acelaşi motiv. Cel mai mare producător de telefoane din lume, Nokia, va renunţa la sistemul de operare Symbian în favoarea Windows.

Nokia produce, în acest moment, o treime din telefoanele mobile vândute în lume, însă actuala cotă de piaţă este cu mult sub cea din 2006 (48%), înainte ca primul iPhone să fie lansat.

Conform IDC, Windows va înregistra, pe piaţa telefoanelor mobile, o creştere cu 67% pe an, până în 2015. Însă creşterea este cu atât mai impresionantă, dacă ţinem cont că piaţa smartphone-urilor va creşte cu 20% pe an, până în 2015.

De ce îşi va reveni Microsoft: compania “e foarte perseverentă, nu vrei s-o subestimezi niciodată”

Robert Herald, fostul adjunct al lui Bill Gates, care a părăsit Microsoft acum zece ani, susţine că Microsoft îşi va reveni pe piaţa smartphoneurilor, deoarece compania “e foarte perseverentă, are multe resurse şi mult talent” şi nu trebuie niciodată subestimată.

“În tehnologie, ideile noi câştigă, iar Microsoft a avut două astfel de idei de-a lungul timpului: Windows şi Office, pe care le-a exploatat cum nu se poate mai bine. De asemenea, Xboxul şi Kinectul au mers bine”, a spus Herald.