Bătălia dintre cei doi giganţi multimedia s-a mutat pe segmentul telefoanelor mobile inteligente, unde fiecare dintre competitori încearcă să obţină o cotă de piaţă cât mai mare. În trimestrul al doilea din 2010 s-au vândut peste 10 milioane de telefoane cu sistemul de operare Android. Apple a vândut doar 8,47 milioane de terminale iPhone.
Apple a „rupt gura târgului” prin lansarea primului iPhone. La următorul model, iPhone 3GS, s-a produs o revoluţie, care era aşteptată şi la iPhone 4. Ce descalifică iPhone,în primul rând, este preţul, cuprins între 169 şi 822 de euro.
Pe Aceeaşi Temă
Clujenii, cei mai tari în tehnologia pentru telefoane deştepte
Audi lansează o aplicaţie pentru iPhone
Mark Zuckerberg: “Facebook nu va construi un telefon mobil”
TAGURI
iphonegoogle androidconcurentadetalii tehniceaplicatiiinterfatasincronizare
Mai citeşte şi:
Un alt neajuns este dat de pierderea frecventă a semnalului, iar până să ajung să ţin în mână un iPhone 4 am crezut că este o simplă strategie de marketing. Nu este aşa, terminalul Apple fiind mai tot timpul cu semnalul la limită.
Evoluţie, nu revoluţie
Designul este evolutiv, trecerea de la formele mai rotunde ale modelelor iPhone 3G/3GS la designul mai agresiv, colţuros al lui iPhone 4 conferă telefonului un aspect sofisticat, elegant nefiind totuşi complicat. Este mai subţire decât variantele mai vechi, având însă aceeaşi greutate, fiind conceput din materiale premium.
Viteza de lucru este mai mare decât la 3GS, dar nu într-un mod revoluţionar. Nu se simte evoluţia clară, ca în cazul trecerii de la 3G la 3GS. Terminalul este ajutat de procesorul Apple A4 folosit şi la tableta Apple iPad.
În trimestrul al doilea din 2010, s-au vândut peste 10 milioane de smartphone cu sistemul de operare Android, adică o cotă de piaţă de 17,2%. În comparaţie, în acelaşi interval, Apple a vândut doar 8,47 milioane de iPhone, potrivit institutului de cercetare Gartner.
În ciuda succesului fumlminant, multă lume nu ştie cu exactitate ce este şi ce face Android. Spre deosebire de sistemul de operare folosit de iPhone, care este sub controlul absolut al Apple, Android este un sistem de operare open-source.
Open source sau contra cost?
Cu alte cuvinte, producătorii de telefoane îl pot îmbunătăţi şi folosi cum cred de cuviinţă, pentru ca smartphone-ul lor să fie competitiv. Sistemul Android este la fel de rapid şi de puternic precum cel de la Apple, are o interfaţă intuitivă şi flexibilitatea dată de multitudinea de opţiuni.
Motivul principal pentru care Android a fost ales de către utilizatori este modul în care sunt integrate serviciile Google, precum Gmail, Google Calendar sau Google Contacts. Odată ce ţi-ai introdus numele de utilizator şi parola Google, telefonul va importa automat mailurile, contactele şi alte informaţii folositoare, fără a fi nevoie de o sincronizare cu un calculator.
Un alt argument pentru Android este deschiderea pe care o afişează, atunci când vine vorba de aplicaţii. Apple nu permite instalarea programelor decât după ce au fost acceptate în App Store, în timp ce Google nu impune nicio restricţie în privinţa aplicaţiilor.
Până acum, s-au dezvoltat aproximativ 100.000 de aplicaţii pentru Android. În comparaţie, magazinul Apple conţine 250.000 de aplicaţii, iar cel al Blackberry doar 8.000. Android simplifică setarea contului de e-mail, importarea contactelor din Gmail şi folosirea calendarului, însă devine complicat atunci când vine vorba de importarea de fişiere audio şi video.
Dacă posesorii de iPhone pot face acest lucru foarte simplu, datorită programului iTunes, cei care folosesc telefoane cu Android pot alege dintr-o varietate de programe, unul mai complicat ca celalalt, dar niciunul dezvoltat de Google.
Apple iPhone 4
-Reţea: GSM 850/900/1800/1900; HSDPA 850/900/1900/2100
-Ecran: senzitiv capacitiv, 16 milioane de culori
-Multi-touch input method
-Accelerometru senzor de rotaţie cu trei axe
-Senzor de proximitate pentru închidere automată
-Display rezistent la zgârieturi
-Sistem de operare: iOS 4 (pe structura Mac OS)
-Procesor: Apple A4
HTC Wildfire
-Reţea: HSDPA 2100/900; GSM 850/900/1800/1900
-Ecran: capacitiv,16 milioane de culori, multitouch
-Accelerometru şi senzor autorotaţie
-Recunoaştere scris de mână
-Trackball optic
-Senzor de proximitate
-Sistem de operare Android OS 2.1
-Procesor:Qualcomm 528 MHz
LG Optimus 7
-Reţea: GSM 900/1800/1900; HSDPA 900/2100
-Ecran: TFT capacitiv,16 miloane de culori
-Dimensiune: 400X800 pixeli, 3,8 inci
-MultiTouch
-Senzor de proximitate
-Accelerometru senzor de autorotaţie
-Recunoaşte scrisul de mână
-Sistem de operare: Microsoft Windows Phone 7
-Procesor: Qualcomm Snapdragon 1GHz