Confruntat cu 11 cazuri de suicid în rândul angajaţilor săi, fondatorul companiei Foxconn, care produce celebrul iphone, a fost nevoit să introducă schimbări radicale de management

Într-o zi toridă de august, în interiorul fabricii Longhua a companiei producătoare de iphone-uri, Foxconn, un gigant cu 300.000 de angajaţi, se petreceau lucruri mai puţin obişnuite: o paradă, un spectacol cu tema “Alice în Ţara Minunilor”, angajaţii suflau de zor în deja bine-cunoscutele vuvuzele, fetele se costumaseră în doamne din epoca victoriană sau în ghişe, băieţii în Spiderman. Toate acestea te duc cu gândul la o petrecere firească a anagajaţilor unei companii înstărite. În realitate, respectiva petrecere se desfăşura conform unui plan bine pus la cale de specialişti de destindere a psihicului angajaţilor chinezi prea stresaţi de efortul depus. Cele unsprezece cazuri de sinucidere care au afectat grav imaginea companiei în 2010 l-au făcut pe Terry Gou să ia măsuri de relaxare a angajaţilor săi, despre care vorbeşte deschis într-un interviu acordat publicaţiei “Bloomberg Businesweek”.

Cum îşi motivează Terry Gou angajaţii să muncească

publicitate

Majoritatea celor ce lucrează la asamblarea iphone-urilor în fabrica Longhua îşi petrec acolo întreaga zi, dormind chiar în dormitoare special amenajate în campus, motiv pentru care Terry Gou a adoptat un plan de relaxare a acestora: fabrica arată ca un oraş în sine, cu fast-food-uri, ATM-uri, piscine de lungime olimpică, librărie, un loc unde pot citi traducerea în chineză a publicaţiei “Harvard Business Review”, dar şi un help-line pentru cei care ar avea gânduri suicidare. De asemenea, pentru întărirea moralului, li se pun la dispoziţie şi biografii ale lui Terry Gou, dintre care una conţine “aforisme” ale fondatorului companiei: “Munca în sine este un fel de bucurie”, “Un mediu de lucru dur este un lucru bun”, “Oamenii flămânzi gândesc limpede”, “E mai greu de găsit un general decât o armată de 1000 de oameni” etc. Terry Gou însuşi spune că munceşte 16 ore pe zi şi mănâncă numai la birou, rareori îngăduindu-şi unele plăceri, precum vopsitul la păr pentru un interviu sau practicarea golfului. În schimb, se menţine în formă efectuând zilnic flotări.

Start cu 7500 de dolari şi planuri cincinale

Întregul imperiu al companiei Foxconn are la bază o idee de afaceri a lui Gou, pusă în practică cu 7500 de dolari pe când acesta avea doar 23 de ani. În anii `80 a vizitat 32 de state în SUA timp de 11 luni pentru a-şi face o idee despre modul occidental de a face afaceri: a bătut pe la uşile companiilor ca reprezentant de vânzări, a dormit în moteluri ieftine pentru a economisi bani. În timp, a ajuns să lucreze cu parteneri dintre cei mai titraţi: Compaq, Sony, Dell, Nokia, Hewlett-Packard, Apple. Este cunoscut, printre subordonaţii săi, ca fiind extrem de sever, dar şi de generos. Odată l-a ridicat pe unul dintre ei în picioare în timpul unei şedinţe pentru că nu i-a dat un răspuns corect şi l-a obligat să rămână aşa 10 minute. În schimb, se ştie că este şi foarte darnic.

Viaţa personală a lui Terry Gou e un subiect deseori discutat în presa internaţională: rămânând văduv după ce soţia sa, cu care era căsătorit de 30 de ani, a murit de cancer în 2005, acesta s-a recăsătorit cu instructoarea sa de dans, de numai 24 de ani, care fusese angajată să-l înveţe să danseze pentru o petrecere a companiei. Cei doi au deja un copil şi îl aşteaptă pe al doilea.

Gou pare neobosit, îşi face întotdeauna planuri pentru următorii cinci ani. Acum, şi-a pus în minte să-şi mute producţia suplimentară în SUA, deşi are oarece temeri în această privinţă: “Dacă aş putea fabrica în SUA şi transporta în China, costurile ar fi realmente competitive. Dar mă tem că America are prea mulţi avocaţi. Nu vreau sa-mi pierd timpul cu oameni care mă dau în judecată în fiecare zi”.