Scurt istoric

Bluetooth este o tehnologie de transmisie radio folosita in retelele de comunicatii personale (PAN). Specificatiile pentru clasa 2 folosita in cazul Castilor Bluetooth Hands-free : distanta acoperita 10m respectiv puterea de transmisie maxima 4dBm (2.5mW). 

Specificaţia de Bluetooth a fost formulată pentru prima dată de Sven Mattisson şi Jaap Haartsen, muncitori în Lund, Suedia, la divizia mobilă Ericsson. La 20 mai 1998 a fost fondată gruparea Bluetooth Special Interest Group (SIG) care azi are rolul de a licita firmelor tehnologia Bluetooth şi de a urmări evoluţia acestei tehnologii.

De ce se numeşte Bluetooth™? Regele viking Harald Bluetooth a unit Norvegia şi Danemarca; el era renumit ca fiind foarte comunicativ şi se pricepea să îi facă pe oameni să comunice între ei – dar nu s-ar fi gândit niciodată că o mie de ani mai târziu, o tehnologie performantă îi va purta numele!

Evolutia tehnologiei Bluetooth a cunoscut cateva etape ajungand acum la versiunea 2.0.

Bluetooth 2.0

Această versiune este compatibilă cu versiunile 1.x. Principala îmbunătăţire este introducerea unei viteze de transmisie mai mari numite Enhanced Data Rate, care permite o viteză de 3,2 mbps. Îmbunătăţirea a creat următoarele efecte:

  • viteza de transmisie de 3 ori mai mare,
  • consum de energie mai mic,
  • rata erorilor de transmisie (BER - bit error rate) mai scăzută.

 

Bluetooth versus telefonul mobil

Probabil multi dintre noi ne-am obisnuit deja sa vedem cu acest mic dispozitiv folosit cu precadere de diferite persoane in timp ce conduc  autoturismul. Chiar daca initial lumea a inceput sa il foloseasca datorita prevederilo legale in vigoare care pedepsesc utilizarea telefonului mobil in timpul condusului, in ziua de azi acest dispozitiv este folosit din ce in ce mai mult, vedem persoane care il folosesc pe strada, la birou sa in salile de sport.

De multe ori mi-am pus intrebarea: lumea a “adoptat” acest dispozitiv in viata de zi cu zi din comoditate sau pentru a isi proteja sanatatea? Prin urmare am incercat in timp sa aflu raspunsul la aceasta intrebare intreband prietenii, cunostintele care foloseau acest dispozitiv despre utilitatea lui. Sincer la inceput credeam in proportie de 90% ca raspunsul va fi “din comoditate” insa spre surprinderea mea balanta sa inclinat semnificativ in favoarea “imi protejez sanatatea”.

Intr-o lume “poluata radio”, intr-un amalgam de tehnologii si standarde care vor sa ne ofere comoditate fara a face rabat la sanate este greu sa iei o hotarare in acest sens. Oare, folosirea aceastei casti bluetooth imi protejeaza sanatatea? Locuim intr-0 adevarata jungla e transmitatoare radio de tot felul, avem antene GSM pe cladiri sau langa geam, avem transmitatoare Radio/TV in orase sau in apropierea lor, avem radare civile, meteorologice si militare, avem milioane de telefoane mobile si laptopuri cu placi wireless. Deci ce mai conteaza sau care este aportul unei casti bluetooth?

Din nou ma repet, e greu de zis. Toate tehnologiile radio sunt standardicate, au puterea de transmisie limitata, necesita instalare in anumite locatii etc…toate aceste prevederi ale standardelor internationale au ca si scop sa ne protejeze viata prin expunerea la un nivel de radiatii admis care nu creaza efecte negative corpului uman.

Totusi si eu sunt unul dintre cei care folosesc aceasta casta in mod constant. De ce? E simplu de zis:vreau sa imi protejes sanatatea deoarece vorbesc foarte mult la telefon, 1-3 ore pe zi.  Un telefon mobil are o putere de transmisie de cateva sute de mW in functie de distanta la care se afla de statia de baza, frecventa si tehnologia in care opereaza. In momentul in care vorbesc tin telefonul langa cap, chair daca antena din el este directionala sunt constient ca o mare parte din energie este radiata inspre capul meu. Folosind casa bluetooth aceasta energie este de peste 100 de ori mai mica fiind de 1-2.5mW. Prin urmare eu personal consider ca ma protejez folosind acest dispozitiv. In ultima instanta sa nu uitam de comoditate si siguranta la condus…:)